Groep 8

Veelgestelde vragen

Wat je moet en wilt weten

Vind antwoorden op uw vragen door te bladeren in de onderstaande categorieën. Als je nog steeds geen antwoord op je vraag kunt vinden, neem dan gerust contact met ons op!

  • Welke soorten brugklassen zijn er?

    Op het Ir. Lely Lyceum zijn er deze brugklassen:

    • vwo gymnasium
    • vwo atheneum met of zonder tweetalig onderwijs of Technasium
    • havo met of zonder tweetalig onderwijs of Technasium
    • mavo met of zonder tweetalig onderwijs of Technasium (op de mavo heet Technasium officieel Technologie & Toepassing)

    Leerlingen met een combinatie-advies plaatsen we na overleg op het hoogste deel van het advies. Dit om leerlingen uit te dagen op het hoogste niveau. Leerlingen worden in principe ingedeeld in een mavo-, havo- of vwo-klas. Op het Ir. Lely Lyceum ontwikkelen ze zich verder. Dit betekent dat je naar een hoger niveau op kan stromen na de 1e, 2e en soms 3e klas.  We blijven de komende jaren dus goed kijken of je een hoger niveau kan gaan volgen. Ook zijn er leerlingen die na bijvoorbeeld hun mavodiploma doorstromen naar het havo.

  • Wat is tweetalig onderwijs?

    Bij het tweetalig onderwijs (TTO) krijg je de helft van de lessen in het Engels. Dat komt later goed van pas. Maar ook nu al. Engels hoor en lees je overal. Even shoppen, iets updaten of downloaden. Niemand die het raar vindt om deze Engelse woorden te gebruiken. Vaak spreek je meer Engels dan je denkt. Als jij het een uitdaging vindt om les te krijgen in het Nederlands én in het Engels, dan is de tweetalige mavo, havo of vwo echt iets voor jou!

    Naast versterkt Engels is er bij TTO ook veel aandacht voor internationaal denken en doen. Zo is er het vak ‘Europese en internationale oriëntatie’ (EIO). Op die manier word je opgeleid tot een echte global citizen, oftewel: wereldburger!

    Lees meer over het tweetalig onderwijs.

  • Wat is het Technasium?

    Ontwerp een nieuw olifantenverblijf voor Artis. Bedenk een nieuw middel om jongeren betere uitleg te geven over internetveiligheid. Ontwikkel een waterspeeltoestel om basisschoolleerlingen zo alles te leren over schoon drinkwater. Dit soort opdrachten krijg je op het Technasium.

    Op het Technasium draait alles om technologie en design. Je houdt je bezig met onderzoeken, ontwerpen en plannen. Ben je creatief, nieuwsgierig en kun je goed samenwerken? Ontdek dan of het Technasium iets voor jou is. Het Technasium kun je bij ons volgen op elk niveau: mavo, havo of vwo.

    Lees alles over het Technasium.

  • Organiseert het Ir. Lely Lyceum regelmatig buitenschoolse lesactiviteiten?

    Met alleen maar vakken volgen, kom je er niet. Daarom besteden wij veel aandacht aan het ontwikkelen van jouw talent. Heb je gevoel voor dans, drama of muziek? Of ligt je hart bij kunst, cultuur of sport?

    Het gaat er om: waar ben je goed in en wat wil je nog leren? Hoe kom je daar eigenlijk achter en welke kansen zijn er bij ons? Samen vergroten wij je zelfvertrouwen en sta je straks stevig in je schoenen. We noemen dat met een mooi woord: empowerment.

    In elk leerjaar hebben leerlingen vakgerichte excursies of projecten. Gedurende de gehele schoolloopbaan volgen de leerlingen een programma van culturele en kunstzinnige activiteiten, inclusief theaterbezoeken.

    In leerjaar 1 gaan alle leerlingen voor de herfstvakantie op kennismakingskamp in het zuiden van Nederland.

    In de bovenbouw gaan alle leerlingen voor een werkweek naar het buitenland. Afgelopen jaren gingen leerlingen o.a. naar Rome, Berlijn, Parijs of Londen.

    Leerlingen krijgen gastlessen en trainingen van bedrijven/instellingen, zoals o.a. ING en AMC. Het Ir. Lely Lyceum heeft een uitgebreid Maatwerkprogramma. Leerlingen maken voor het tweede deel van de middag een keuze voor één van de vele Maatwerkclubs. Voorbeelden hiervan zijn: De jonge onderzoeker (samen met een professor en onderzoekers van de universiteit), zaalvoetbal, Cambridge Engels, de huiswerkclub, dans, een cursus Frans, een cursus webshop, American Football, de leesclub, de Lelyband, Lely Fit, de gameclub, story telling, de social mediaclub en basketbal. In totaal zijn er bijna 30 clubs waar ze uit kunnen kiezen. De leerlingen maken plezier, leren allerlei vaardigheden en leren nieuwe interessante dingen.

    In enkele leerjaren volgen leerlingen een dramaworkshop. Leerlingen kiezen in het kader van Kieskunstig tussen muzieklessen, dans, spoken word of acteerlessen.

    Er is een uitgebreid naschools sportprogramma (Topscore).Leerlingen kunnen in leerjaar 1 kiezen voor de sportklas.

    Alle leerlingen op het Ir. Lely Lyceum krijgen een CJP-pas via school aangeboden.

    Leerlingen leren niet alleen tijdens de reguliere lessen, maar ook daarbuiten. Zo zijn er voor elke klas culturele of kunstzinnige activiteiten buiten de school, gaan de leerlingen op stage, doen de leerlingen projecten in en buiten Amsterdam, hebben leerlingen contacten met leerlingen van andere scholen in Nederland en het buitenland (Engeland, Duitsland, Curaçao, Italië, Polen en India), gaan ze op werkweek in Nederland, Tsjechië, Rome of Londen, doen leerlingen mee aan nationale competities zoals de scheikunde olympiade, een schrijfwedstrijd, de voorleeswedstrijd en de Kangaroe(wiskunde) wedstrijd. Door het leren buiten school ontdek je de wereld en kijk je over de grens van Amsterdam, Nederland of Europa. Dit maakt je sterker voor de toekomst!

  • Wat zijn de lestijden?

    Op het Ir. Lely Lyceum zijn de lessen voor de brugklas tussen 08.30 en uiterlijk 15.15 uur. In de hogere klassen kunnen de lessen tot 16.30 uur duren. Elk lesuur duurt 45 minuten.

    Je hebt per dag een lesrooster dat in Magister te zien is. Je hebt niet de gehele dag les in één lokaal, maar je wisselt (vaak per blokuur = 2 lessen) van lokaal. In de meeste klassen zitten ongeveer 25 leerlingen. Tijdens de mentorles wordt gewerkt aan het vormen van een hechte groep, zodat je elkaar kan helpen en zodat er een fijne sfeer is.

    In leerjaar één duren de lessen tot 14.45 uur. Daarna volgt het Maatwerkprogramma. Dit programma bestaat uit bijles, huiswerkondersteuning, verdiepingslessen en allerlei clubs. Iedere brugklasser volgt tenminste één Maatwerkonderdeel. 

    Gedurende de week heb je ook twee mentorlessen. De mentor vertelt jou bijvoorbeeld hoe je de verschillende vakken het best kan leren. De mentor is ook degene die jou helpt een goede start van het schooljaar te maken. Je krijgt voor de zomervakantie al een kennismakingsmiddag met je nieuwe klasgenoten. Na de zomervakantie zijn er introductiedagen. Zo maak je een goede start op het Ir. Lely Lyceum!

  • Hoe gaat alles in zijn werk op een schooldag?

    Op de basisschool zat je de hele dag in hetzelfde lokaal met dezelfde juf of meester. Dat is op de middelbare school anders. Elk lesuur heb je een ander vak en verhuis je met je klas en je tas naar een ander lokaal. Elk lokaal heeft een nummer. In welk lokaal je les hebt, staat in je rooster. De eerste week is het nog even zoeken, maar daarna weet je snel alles te vinden.

    Na de eerste drie lesuren is er een kleine pauze, en na het vijfde lesuur is er een grote lunchpauze. Je bent dan vrij om even naar buiten, naar het schoolplein te gaan. Of je eet je lunch lekker op in onze gezellige kantine. Daar kun je ook wat te drinken en te eten halen.

  • Welke vakken krijg ik in de brugklas?

    In elk geval Nederlands, Engels, wiskunde en lichamelijke oefening. Verder krijg je ook nog les in heel veel andere vakken. Bijzonder is natuurlijk Latijn en Grieks op het Gymnasium; Onderzoek & Ontwerpen bij Technasium, Europese en Internationale Oriëntatie bij TTO. Alle leerlingen krijgen vanaf leerjaar 1 Spaans en Duits. Als je het precies wilt zien, kijk dan even in onze Schoolgids op bladzijde 15.

  • Hoe zwaar is mijn rugtas straks met al die schoolboeken?

    Om eerlijk te zijn: best een beetje zwaar. Dat komt omdat je veel vakken hebt. En veel vakken betekent veel boeken. Daarom is het fijn als je een stevige, grote rugtas hebt, met veel opbergvakken.

    Gelukkig hebben we in 2021 nieuwe kluisjes op school. Deze zijn speciaal voor leerlingen in klas 1. Je kunt een kluisje openen met je telefoon of aparte code. Wel zo handig!

  • Wat heb ik allemaal nodig als ik bij jullie op school kom?

    Op de kennismakingsdag hoor je wat je allemaal precies nodig hebt. Ook vertellen we je dan hoe je aan je boeken en ander lesmateriaal komt.

  • Hoe weet ik wat mijn rooster is?

    Daarvoor krijg je met een eigen inlog toegang tot Magister. Magister is een systeem waarin je alles kunt terugvinden: je rooster, je huiswerk en je cijfers. Magister kun je via een app op je telefoon of via de computer raadplegen.

  • Heb je een andere vraag?

    Je kunt altijd contact opnemen met:

    Nathalie Devis
    Teamleider onderbouw
    020 56 33 050
    n.devis@lelylyceum.nl

    Elka Scheltema
    Teamleider onderbouw
    020 56 33 050
    e.scheltema@lelylyceum.nl

    Of stuur een mail naar lla@lelylyceum.nl.

  • Hoeveel leerlingen zitten er in een klas?

    Er zitten in de klas gemiddeld 24 kinderen.

  • Hoe kan ik mij aanmelden?

    De aanmelding voor het voortgezet onderwijs in Amsterdam gaat online via het ouderportaal van het Elektronisch Loket Kernprocedure (ELK). Hiervoor ontvang je van de basisschool een aanmeldingslink met daarbij informatie over de procedure van het aanmelden. Op de voortgezet onderwijsscholen in Amsterdam-Zuidoost is het ook mogelijk om de aanmelding te doen op de school van de eerste keuze. Hierover volgt nog informatie.

    Naast deze aanmelding is het ook belangrijk om een inschrijfformulier van het Ir. Lely Lyceum in te vullen. Dit formulier is belangrijk o.a. omdat je hier je keuze voor gymnasium, tweetalig onderwijs of het Technasium aan geeft. Dit inschrijfformulier kan ook digitaal ingevuld worden en deze kun je aanklikken op de website van onze school.

  • Hoe is de overstap van groep 8 naar de brugklas?

    Leerlingen voelen zich snel thuis. De sfeer in de kleinschalige afdeling is prettig.

    In het begin van het schooljaar krijgen de leerlingen een intensief introductieprogramma, zodat zij snel weten en ervaren hoe het er op onze school aan toe gaat. Ze leren de indeling van de school kennen, waardoor ze snel de lokalen weten te vinden

    In de klas staan de eerste weken groepsvorming en samenwerking centraal. Leerlingen maken gezamenlijke klassenafspraken over o.a. sfeer, gedrag, pesten en samenwerking. Ook gaan de leerlingen voor de herfstvakantie ergens in Nederland 3 dagen op kennismakingskamp.

    De eerste weken wordt de hoeveelheid huiswerk langzaam opgebouwd. Afhankelijk van het niveau is dit uiteindelijk 1 tot 2 uur per dag.

    Docenten en mentoren geven de eerste maanden extra instructies en adviezen over hoe het huiswerk te maken en leren.

    We besteden aandacht aan preventieve programma’s wat betreft pesten. Natuurlijk wordt er ook op het Ir. Lely Lyceum toch wel eens gepest. We reageren daar kordaat op. Ouders worden daarin betrokken.

  • Staat je vraag er niet bij?

    Misschien staat je vraag bij de ‘Meest gestelde vragen door ouders’.

    Zo niet, bel of mail ons gerust even. Een berichtje via Facebook of Instagram kan natuurlijk ook!